- Ce este cataracta?
- Simptomele cataractei
- Care sunt cauzele aparitie cataractei?
- Tipuri de cataracta
- Cand apare cataracta?
- Cum se pune diagnosticul de cataracta?
- Cum te pregatesti pentru operatia de cataracta
- Tratamentul cataractei
- Recomandari dupa operatie
1. Ce este cataracta?
Cataracta reprezinta o afectiune oftalmologica frecvent intalnita, preponderant la populatia varstnica, care provoaca o scadere progresiva a acuitatii vizuale din cauza pierderii transparentei cristalinului. Initial aceasta afectiune debuteaza cu o jena la lumina (fotofobie).
Ulterior scaderea vederii se poate instala rapid in doar cateva saptamani, in deosebi daca survine ulterior a unui traumatism la nivel ocular.
Peste 70% dintre oamenii de peste 65 de ani dezvolta aceasta afectiune, dar exista cazuri in care aceasta afectiune se intalneste si la persoane mai tinere.
Cataracta poate fi congenitala sau dobandita si poate afecta oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: capsula, cortexul sau nucleul. De cele mai multe ori, sunt afectati ambii ochi, dar de mentionat este ca scaderea acuitatii vizuale nu este insotita de durere.
Sigura metoda de tratament este operatia de cataracta.
2. Simptomele cataractei.
- Vedere incetosata, neclara.
- Modificarea frecventa a dioptriilor.
- Culorile par lipsite de intensitate sau sterse.
- Fotofobia (jena fata de lumina puternica).
- Incapacitatea de a aprecia corect distantele.
- Diplopie (vedere dubla sau mai multe imagini ale unui singur obiect).
3. Care sunt cauzele aparitiei cataractei?
Aparitia cataractei este determinata de multi factori, dar principalul factor in majoritatea cazurilor este inaintarea in varsta. Expunerea indelungata la razele ultraviolete, tratamente cu diferite medicamente cu efect cataractogen, diabetul, afectiuni ca mioptia sau glaucomul pot deasemenea determina aparitia cataractei dar pot totodata si sa accelereze progresia acestei afectiuni oftalmologice. De notat asemenea cataracta poate fi ereditara.
Exista cauze secundare care conduc la aparitia cataractei, precum fumatul, consumul excesiv de alcool, hipertrigliceridemia (nivelul crescut al trigliceridelor in sange), expunerea la lumina ultravioleta (UV), in special la tipul B (UVB) sau tratament indelugat cu steroizi.
4. Tipuri de cataracta
- Cataracta nucleara: reprezinta cel mai frecvent tip de cataracta si apare, in egala masura atat la femei cat si la barbati, odata cu inaintarea in varsta.
- Cataracta corticala: se formeaza la nivelul marginii cristalinului sau pe cortex, factorul favorizant este expunerea excesiva la razele UV, motiv pentru care este recomandata purtarea in permanenta a ochelarilor de soare cu filtru UV.
- Cataracta subcapsulara: se formeaza in spatele sacului/ capsulei care mentine lentila in pozitia sa. Apare la persoanele cu varsta de sub 45 de ani, iar primul simptom este dificultatea de a citi de pe un monitor, daca lumina este foarte puternica.
5. Cand apare cataracta?
Studiile arata ca peste 85% din persoanele care sunt diagnosticate cu cataracta au varste de peste 65 de ani Aparitia bolii este marcata de momentul in care pacientul constata o imbunatatire a vederii si renunta la purtarea ochelarilor. Acesta este momentul in care pacientul ar trebui sa consulte un medic oftalmolog pentru a trata catarcata in forma incipienta. Exista situatii in care cataracta este intalnita la varste fragede si situatii in care cataracta este congenitala – inascuta.
6. Cum se pune diagnosticul de cataracta?
Pentru a determina daca suferiti sau nu de cataracta, este nevoie de o consultatie oftalmologica, in care se va examina polul anterior si fundul de ochi. Se pot efectua anumite investigatii, precum retinografie sau chiar OCT de macula daca exista suspiciunea altor afectiuni. Biometria este o investigatie care determina valoarea dioptrica a implantului artificial care va fii implantat in locul cristalinului opacifiat. Aceasta investigatie este obligatorie si se efectueaza dupa ce diagnosticul de cataracta este stabilit.
Dupa ce medicul stabileste diagnosticul de cataracta si necesitatea operatiei, pacientul este informat asupra modului in care se va desfasura operatia, riscurile acesteia si eventualele complicatii ce pot surveni. Este imperativ ca pacientul sa aiba asteptari realiste .
7. Cum te pregatesti pentru operatia de cataracta
Este nevoie de prezentarea unor analize medicale valabile precum examen de laborator: VSH, glicemie, azot, hemoleucograma, TC, TS, examen de interne + EKG interpretat, examen ORL (pentru nou-nascuti si copii).
Este important ca in ziua interventiei pacientul sa nu consume cafea sau alte produse care contin cafeina si sa se prezinte la operatie cu zona ochilor lipsita de intemperii (machiaj etc.)
8.Tratamentul cataractei
Tratamentul cataractei este eficient doar prin interventie chirurgicala. Specialistul oftalmolog inlocuieste cristalinul cataractat (opacifiat) cu un cristalin artificial.
Tehnologia avansata face ca operatia de cataracta sa nu necesite internarea, interventia durand intre 5 si 10 minute.Procedura se efectueaza sub anestezie locala respectiv pacientul este constient de ce se intampla, dar nu simte nici o durere.
9. Recomandari dupa operatie
Pacientul va observa imbunatatirea vederii dupa primele zile si treptat ochiul se va vindeca total. Recuperarea depinde de numerosi factori si variaza ca durata de la pacinet la pacient . Ingrijirea adecvata, respectarea tratamentului, co-afectiunile, profesia pacientului precum si materialul biologic sunt doar cateva dintre cele mai importante. Controlul postoperator se efectueaza a doua zi,ulterior la nevoie in functie de evolutie in luna ce urmeaza iar apoi la 6 saptamani.
Recomandari dupa operatie:
- Se va interzice frecarea ochilor in primele 3-4 saptamani
- Se va evita orice contaminare a ochiului: vant, praf, apa, sapun, machiaj (in prima saptamana)
- Se va aplica tratamentul local timp de 4 saptamani
- Se va restrictioneaza efortului fizic pe o perioada de 4-6 saptamani
- Se vor respecta controalele periodice