Ce este Keratoconusul și care sunt factorii de risc în ceea ce-l privește? Ce presupune diagnosticarea și tratamentul împotriva lui? Toate aceste informații sunt compactate în acest articol și te vor ajuta să recunoști boala dacă tu sau cineva apropiat ție va avea simptome asociate acesteia.
Keratoconusul este o afecțiune oculară degenerativă care presupune deformarea și subțierea corneei, modificându-și forma din rotundă într-o formă neregulată de con, ceea ce duce la o vedere neclară. Ea apare de regulă în adolescență și progresează lent, putând duce la pierderea completă a vederii până în jurul vârstei de 30-35 de ani, dacă nu se iau măsurile necesare din timp.
Printre cauzele cel mai des întâlnite se numără: vârsta, factorii genetici, mediul înconjurător, bolile endocrine, dar și anumiți factori imunologici.
Cum se manifestă această boală? În primă etapă, apar câteva simptome precum vedere încețoșată, sensibilitate crescută la lumină și agravarea astigmatismului miopic. În stadiu mai avansat, pot apărea și alte disconforturi: apariția halourilor în jurul punctelor luminoase, dureri de cap și de ochi, modificări frecvente ale prescripției pentru ochelari într-o perioadă scurtă de timp sau dificultate în a vedea noaptea.
Dacă apar unul sau mai multe simptome menționate mai sus, e important să te adresezi medicului oftalmolog pentru efectuarea unei consultații amănunțite și pentru a descoperi care este cauza acestora. În această privință, se pot face câteva examinări: topografia corneei, keratometrie, pahimetrie, examen biomicroscopic, microscopie speculară. În urma acestor examinări, medicul va pune un diagnostic și îți va prescrie tratamentul care se potrivește cel mai bine în cazul tău.
Cum se tratează keratoconusul? În stadiul inițial al bolii, se poate corecta vederea încețoșată cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact moi. Bineînțeles, odată cu evoluția bolii, vor fi necesare examinări periodice pentru că dioptriile se vor modifica destul de des și, prin urmare, va fi necesară schimbarea frecventă a lentilelor. Pe măsură ce boala avansează și forma corneei se modifică, este nevoie de lentile de contact rigide, speciale pentru această afecțiune, care au rolul de a asigura o suprafață curată în fața corneei și de a încetini progresia bolii, oferind o acuitate vizuală îmbunătățită.
Lentilele de contact rigide sunt cele mai indicate, deoarece ele își păstrează forma și nu se îndoaie, comparativ cu cele moi. În această privință, lentilele Rose K de la Ocularia se află în top în ceea ce privește corecția acestei afecțiuni oculare. Înainte ca medicul oftalmolog să ți le comande, el va efectua câteva măsurători pentru a le personaliza special pentru tine, astfel încât să se se obțină rezultate cât mai bune în urma utilizării lor.
Alte metode de tratament pentru această afecțiune sunt de natură chirurgicală și vizează implantarea de inele intra-stromale corneene care au rolul de a aplatiza suprafața corneeană și de a menține o vedere bună sau intervenția de crosslinking cornean care are rolul de a stopa evoluția acestei afecțiuni. În cazurile în care keratoconusul atinge un stadiu foarte avansat, există riscul de perforare a corneei, iar în acest punct singura opțiune care rămâne este transplantul de cornee.
În concluzie, e important să cunoaștem simptomatologia keratoconusului pentru a putea lua din timp măsuri pentru a-l trata înainte să ajungă într-un stadiu avansat. Ophtalens T îți oferă sprijin atât în informare, cât și în gestionarea acestei afecțiuni prin oferirea de tratamente, atât chirurgicale, cât și nechirurgicale împotriva acestei probleme oculare.