Trei soluții pentru o singură problemă de vedere
Despre ce e vorba? Probabil cunoști și tu persoane care au nevoie de mai multe perechi de ochelari. Poate ești chiar tu una dintre acele persoane. Dacă e așa, atunci știi cât de greu e să schimbi două sau chiar trei perechi de ochelari pe parcursul unei zile. Dar cum putem face să simplificăm lucrurile? În acest articol ți-am pregătit trei alternative din care poți să alegi, dar haide mai întâi să aflăm cine are nevoie de aceste produse.
Ce este presbiopia?
Presbiopia reprezintă dificultatea de a vedea obiectele de aproape și apare odată cu înaintarea în vârstă ( de obicei peste vârsta de 40 de ani). Acest proces fiziologic are loc din cauza îmbătrânirii cristalinului și a faptului că acesta își pierde din elasticitate. Din această cauză, focalizarea este îngreunată iar persoana în cauză tinde să îndepărteze tot mai mult obiectele pentru a le putea vedea clar. O persoană care este diagnosticată cu presbiopie, îi este recomandat să vină la control anual, pentru că dioptriile se pot schimba.
Persoanele care au deja probleme de vedere și la distanță, atunci când apare presbiopia, au nevoie de două sau chiar trei perechi de ochelari. De aceea, dacă ești și tu printre ele, vrem să îți prezentăm cele trei soluții pentru a identifica care e cea mai potrivită pentru tine:
Lentile bifocale
Lentilele bifocale sunt lentile pentru corecție care ne ajută să vedem la distanță și la aproape. Lentilele bifocale clasice au evidențiată o linie orizontală care desparte dioptria de distanță de dioptria pentru citit. Pe lângă acestea, mai sunt lentilele bifocale la care partea de jos pentru citit este rotundă sau, mai nou apărute, care au pastila pentru citit invizibilă. Dacă la varianta clasică se vede ușor trecerea de la distanță la aproape, la varianta invizibilă este insesizabilă.
La toate lentilele despre care vom discuta se pot adăuga tratamente pentru claritate, curățare și întreținere: antireflex, anti-zgârieturi, antistatic, hidrofob-oleofob, dar și filtru de protecție pentru lumina albastră. De asemenea, se poate opta pentru varianta de lentile subțiate dacă este cazul sau heliomate.
Aceste lentile se recomandă persoanelor care nu au o viață foarte activă, din cauza faptului că trecerea de la o distanță la alta este bruscă. Printre avantajele acestor lentile enumerăm posibilitatea de a vedea clar atât la distanță cât și la citit cu o singură pereche de ochelari, și aceasta la un preț accesibil. Dezavantajul acestor lentile îl reprezintă faptul că lipsește zona intermediară . Astfel, persoanelor care lucrează la calculator nu li se recomandă acest tip de lentile.
În timp ce toată lumea știe la ce se referă ochelarii de distanță și cei de aproape, puțini sunt cei care au auzit de ochelari pentru distanța intermediară. La ce se referă aceștia? Distanța intermediară este între 60-80 cm, distanța la care stăm la calculator. Dacă folosim ochelarii cu care vedem la distanță, nu ne vor ajuta foarte mult deoarece dioptriile sunt prea mici, iar ochii se vor forța ca să vadă clar. Iar, dacă folosim ochelarii pentru citit, dioptriile sunt prea mari și ne pot dăuna deoarece vom obișnui ochii cu o dioptrie mai mare decât cea necesară, iar dioptriile vor crește mult mai repede în timp.
Lentile progresive
Aceste lentile vin în întâmpinarea noastră pentru a ne susține la toate cele trei distanțe. Având în vedere că trecerea de la o distanță la alta este treptată, adaptarea va fi mult mai ușoară și confortul sporit. Știm că o parte dintre clienții noștri sunt reticenți atunci când vine vorba de acest tip de lentile, de aceea, vrem să expunem avantajele și dezavantajele pe care acestea le au, dar și de ce criterii trebuie să ținem cont atunci când alegem o lentilă progresivă.
Lentilele progresive sunt lentile multifocale care ne ajută să vedem la distanță, intermediar și aproape. Culoarul prin care se vede este unul vertical, fiind limitat la marginile lentilei de două porțiuni cețoase. Cu cât această porțiune încețoșată este împinsă mai la margine, cu atât câmpul vizual prin care privim este mai larg și acomodarea este mai ușoară. Din punct de vedere a acestor câmpuri vizuale, lentilele progresive pot fi împărțite în trei categorii: înguste, medii și largi. Când vă vor fi prezentate aceste lentile, prețurile lor vor reflecta aceste câmpuri vizuale, dar și calitatea lor.
De ce trebuie să ținem cont când alegem o lentilă progresivă? În primul rând, trebuie să ținem cont de dioptrii, pentru că acestea pot să influențeze câmpul vizual ales. Dacă avem dioptrii relativ mici, înseamnă că ne putem adapta și cu câmpuri vizuale mici sau medii, cu condiția să înțelegem că vom avea o limitare pe marginile lentilelor. Dacă avem dioptrii medii spre mari, atunci ne vor fi recomandate lentile progresive cu câmpuri vizuale mai largi pentru a ne putea adapta mai ușor. În al doilea rând, alegerea ramei este una foarte importantă: ea trebuie să fie suficient de mare ca să încapă toate cele trei distanțe, dar și potrivită distanței pupilare pe care o avem, astfel încât ochii să fie în centrul lentilelor pentru a găsi ușor distanțele dorite. Nu în ultimul rând, e foarte important stilul de viață și locul de muncă pe care îl avem, de aceea, colegele noastre îți vor adresa o serie de întrebări înainte pentru a-ți prescrie lentila progresivă potrivită pentru tine.
De asemenea, pentru o acomodare mult mai rapidă și un confort sporit, se poate opta pentru gama de lentile progresive individualizate. Ce presupune această opțiune? În cadrul opticii noastre avem un aparat cu ajutorul căruia putem să facem câteva măsurători importante: distanța pupilară individuală, înălțimea de montaj, unghiul vertex, unghiul pantoscopic, și curbura ramei. După ce se fac câteva fotografii cu rama pe față și se introduc datele clientului, softul generează automat aceste măsurători exacte pe care noi le transmitem către producătorul lentilelor. El va ține cont de aceste particularități și va crea lentile adaptate nevoilor și fizionomiei noastre.
Avantajele acestor tipuri de lentile este că ne ajută la toate distanțele, vom avea o singură pereche de ochelari pentru toate activitățile pe care le desfășurăm și, spre deosebire de lentilele bifocale clasice, nu se va observa nicio linie inestetică pe lentilele noastre. În ceea ce privește dezavantajele, acomodarea cu lentilele progresive poate să fie mai grea decât la cele bifocale. Unii se acomodează în câteva zile, în timp ce alții au nevoie de o perioadă de două, trei săptămâni. Având în vedere această problemă, furnizorii noștri de lentile oferă garanția acomodării: dacă nu vă acomodați cu lentilele în aproximativ două luni, vi se vor înlocui cu două perechi de lentile, una pentru distanță și una pentru aproape, astfel încât investiția să nu fie pierdută.
Lentilele progresive nu se recomandă persoanelor care stau mai mult de două-trei ore la calculator deoarece partea intermediară este situată pe mijlocul lentilei și persoana în cauză va fi in dificultatea de a sta într-o poziție incomodă pentru a putea vedea la computer. Bineînțeles, dacă ecranul monitorului se poate regla, acolo se mai pot face excepții de la regulă, cu condiția să îi explicăm dinainte ce presupune. Această ultimă idee ne conduce spre următoarea noastră soluție: lentile monofocal avansate.
Lentile monofocal avansate
Aceste lentile se aseamănă cu lentilele progresive într-o oarecare măsură prin prisma faptului că ne ajută să privim la toate distanțele dacă îndeplinim anumite criterii. Spre deosebire de lentilele progresive, acestea nu au o limitare a câmpului vizual atât de mare, este o versiune mai simplificată și se adresează presbiopilor începători sau persoanelor care își petrec mult timp în fața calculatorului. Această variantă de lentilă este mult mai accesibilă față de o pereche de lentile progresive.
Lentilele monofocal avansate sunt pe piață de câțiva ani, dar s-au bucurat de o popularitate mare în cadrul opticii noastre deoarece am avut rezultate excelente împreună cu clienții noștri. Acestea se regăsesc în adiții mici, de la +0,50 add până la +1,50 add. De aceea, le putem recomanda doar presbiopilor care au această diferență mai mică iar astfel, când va trebui să treacă la o pereche de lentile progresive, acomodarea va fi una mult mai ușoară deoarece vor fi deja obișnuiți cu acest mecanism.
De asemenea, spuneam că aceste lentile se recomandă persoanelor care lucrează la computer. Nu numai că se recomandă, ci reprezintă cea mai optimă soluție pentru ele! De ce? Deoarece, atunci când dăm comanda la furnizorul de lentile, putem să specificăm doar distanța intermediară și cea de aproape. Aceasta înseamnă că în partea de sus a lentilei vei avea partea intermediară, vei putea privi la calculator având o poziție naturală a capului, iar atunci când vei avea de citit, va trebui doar să privești prin partea de jos a lentilei. Într-adevăr, în acest caz, sunt satisfăcute doar două necesități. Pentru cine nu are dioptrii și la distanță, e suficientă o singură pereche de ochelari, dar cine are nevoie de corecție și la distanță, acest tip de lentile reprezintă a doua pereche de ochelari, pe care îi va lăsa cel mai probabil la birou.
În concluzie, am prezentat pe scurt cele trei soluții pe care ți le oferim în cazul în care ai fost diagnosticat cu presbiopie: lentile bifocale, progresive sau monofocal avansate. Ție care lentile ți se potrivesc? Nu rămâne decât să vii la noi în clinică pentru a beneficia de un consult de specialitate, iar în urma prescripției de la medic, consultanții noștri în vânzări vor stabili împreună cu tine ce tip de lentile se recomandă în cazul tău! Te așteptăm!